Pikavipit 100 - 300 euroa
Näin saat aiempaa edullisemman pienlainan nopeasti tilille
Pikavippiä voidaan kutsua myös pikalainaksi. Sille on tyypillistä lyhytaikaisuus, helppo ja nopea saatavuus, vakuudettomuus sekä melko pieni lainasumma. Syksyllä 2014 pikalainan keskimääräinen lainasumma oli 300 euron tietämissä. Pikavippejä haetaan joko niitä tarjoavien yritysten verkkosivujen kautta tai tekstiviestillä.
Pikavippien historia
Pikavippien juuret juontavat Yhdysvaltoihin, jossa niitä kutsutaan "payday loans" -nimellä. Nimi on aika kuvaava, koska se viittaa selkeästi siihen kuinka pikavippiä voi käyttää ikäänkuin maksujen siirtämiseen palkkapäivään asti. Suomessa pikavippitoiminta alkoi vuonna 2005. Alussa vain muutamat yritykset tarjosivat pikavippejä Suomessa, mutta pikavipit saavuttivat pian maassamme suuren suosion, minkä johdosta myös niiden tarjonnasta tuli huomattavasti aikaisempaa laajempaa. Vuonna 2011 voimaan astuneen luotonantajarekisterin myötä osa vippejä tarjonneista yrityksistä joutui poistumaan markkinoilta, koska ne eivät täyttäneet luotonantajarekisterin tiukkoja kriteereitä.
Lakimuutosten myötä aiempaa kohtuullisemmat korot
Kesäkuussa 2013 tuli voimaan laki, jonka mukaan alle 2000 euron pikavipeille on asetettava korkokatto. Tämän lakimuutoksen tarkoituksena oli pikavippien korkotason alentaminen. Vuonna 2013 pikavipin korkokatto oli 51%. Todelliseen vuosikorkoon lasketaan koron lisäksi myös toimitus- ja käsittelymaksut sekä muut lainaan liittyvät kulut. Pikavippien lisäksi korkokattoa koskeva laki koskee muitakin pienluottoja. Uusi lainsäädäntö kielsi myös lisämaksullisten tekstiviestien käytön vipin hakemiseen, vahvistamiseen, eräpäivän siirtoon tai muuhun asiointiin, joka liittyy luottosuhteen hoitamiseen.
Useat yritykset tarjoavat edelleen pikalainoja
Pienlainojen korkokattoon liittyvien lakimuutosten johdosta ennustettiin, että pienet pikavipit tulisivat katoamaan Suomen markkinoilta lähes täysin. Toisin kuitenkin kävi, koska monet yritykset tarjoavat yhä edelleenkin pikalainoja, joiden takaisinmaksuaika on usein ainoastaan noin yhden kuukauden mittainen. Tällaisia pikalainoja tarjoavat esimerkiksi Vivus, Ferratum Koroton, Credit24 sekä Everyday.
Pikalainojen vertailu kannattaa
Verkosta löytyy erilaisia sivustoja, joiden avulla voit vertailla kätevästi ja nopeasti eri yritysten tarjoamia pikavippivaihtoehtoja. Tällaisten sivustojen kautta löydät nopeasti itsellesi ja omaan tilanteeseesi parhaiten sopivan pikavipin. Hakupalveluissa voit itse määritellä kuinka paljon lainaa tarvitset, montako lainaerää haluat lainaasi sekä millaista takaisinmaksuaikataulua olet ajatellut. Kannattaa vertailla myös vipeistä aiheutuvia kuluja ja pohtia mikä pikavippivaihtoehto tulee kaikista edullisimmaksi.
Pikavipin ottaminen ei vaadi vakuuksia
Voit hakea pikavippiä ilman vakuuksia tai takaajia, ja monessa palvelussa sen hakeminen onnistuu jopa tekstiviestillä. Vipin myöntäminen kestää yleensä ainoastaan muutamia minuutteja eli palvelu on nopeaa ja vaivatonta.
Millaisiin käyttötarkoituksiin pikavippi sopii?
Pikavippi sopii parhaiten tilanteisiin, joissa rahantarve tulee äkillisesti ja yllättäen ja joissa tarvitset rahaa melko pienen summan. Pikavippiä ottaessasi kannattaa aina muistaa, että se pitää myös maksaa takaisin lyhyen ajan sisällä eli se soveltuu juurikin tilanteesen, jossa rahantarpeesi on lyhytaikainen - jossa jotakin pitää esimerkiksi ostaa tai maksaa juuri nyt, vaikka palkkasi onkin tulossa vasta kahden viikon kuluttua. Tyypillisimmillään pikavipillä voi lainata rahaa 20-2000 euroa eli kovin isoja hankintoja sen avulla ei voi tehdä.
Monet pikavippiä hakeneet käyttävät vipin arkipäiväisiin menoihinsa. Esimerkiksi pyykinpesukoneen hajoaminen saattaa olla pikkulapsiperheessä sellainen tilanne, jossa on vaikeaa odottaa seuraavan palkan ilmestymistä tilille. Toisaalta yllättävän moni rahoittaa peruselämänsä pikavippien avulla - vuokranmaksu, ruuan ostaminen, lastenhoitokulut ja laskujen maksaminen saattaa hoitua pikavippien avulla.
Osalla tulot ovat sen verran epäsäännölliset tai pienet, että seuraavan kuukauden tuloja ja menoja voi olla vaikea etukäteen arvioida. Tämä lisää ennakoimattomien yllätysten riskiä. Suuri osa pikavipin ottajista ottaa vipin uudelleenkin. Suomessa on tyypillistä ajattelumalli, jonka mukaan jokaisen on tärkeää pärjätä omillaan. Tämä on yksi syy miksi osa pienituloisista tuntuu turvautuvan Suomessa helpommin pikavippiin kuin sosiaalitoimistoon.
Kuka voi hakea pikavippiä?
Pikavipin hakijoille asetetaan tiettyjä ehtoja, joiden täyttyessä voit hakea pikavippiä. Ensinnäkin sinun tulee olla täysi-ikäinen Suomen kansalainen. Osa pikavippejä tarjoavista yrityksistä vaatii hakijalta jopa korkeampaa kuin 18 vuoden ikää. Tämän lisäksi sinun tulee asua Suomessa eikä sinulla saa olla merkintöjä luottotiedoissasi. Maksamattomat laskut sille yritykselle, josta aiot hakea pikavippiä, estävät uuden pikavipin saamisen. Pikavippiä on mahdollista hakea ympäri vuorokauden, mutta lainsäädännön vuoksi niiden myöntäminen on mahdollista ainoastaan kello 7-23.
Millaisia asioita sinun kannattaa ottaa huomioon välttyäksesi pikavippien takaisinmaksuongelmilta?
Aivan ensimmäiseksi kannattaa pikavippien ottamisessa käyttää harkintaa ja pohtia omaa taloudellista tilannetta realistisella tavalla - ennen kuin otat pikavipin, mieti pystytkö varmasti maksamaan sen takaisin määräajassa. Vaikka pikavipin saaminen on helppoa ja nopeaa, ei pikavipin kautta saatava raha tästä huolimatta ole ilmaista rahaa, vaan sen takaisinmaksamisesta tulee huolehtia asianmukaisella tavalla. Pikavippiä ei myöskään pitäisi koskaan käyttää toisen velan maksamiseen, koska maksettaessa velkaa velalla on vaarana ajautua pikavippikierteeseen, jonka katkaiseminen voi olla vaikeaa.
Jo pikavippiä ottaessasi kannattaa miettiä tarkkaan tarvitsemaasi lainasummaa eikä sitä kannata ylimitoittaa. Seuraavaksi kannattaa käyttää hetki erilaisten pikavippien vertailemiseen. Vertailu auttaa säästämään rahaa. Jos sinulla on jo maksuvaikeuksia tai jos epäilet joutuvasi pikavipin takia maksuvaikeuksiin, unohda vipin ottaminen.